Termékeink

Egy gyógyító szuperzöldség: a cékla

Ez a méltatlanul elfeledett zöldség nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a magas vérnyomásra, illetve az állóképességre is kedvezően hat.

Egy gyógyító szuperzöldség - A Cékla Talán nem is gondolnánk, hogy a legtöbbször ecetes lében, savanyúságként fogyasztott céklában mennyi értékes tápanyag rejlik. Ez az édeskés, kissé földízű zöldség nem hiába vált a sportolók népszerű eledelévé, hiszen rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a cékla szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármely más zöldségben.

Bár a rossz hírnévnek örvendő nitrátokról eddig csak mint adalékanyagokról hallhattunk, egy korábbi kutatás során fény derült a vérnyomáscsökkentő hatásukra is. A szervezetbe kerülő nitrátokat ugyanis testünk nitrogén-oxiddá alakítja, mely érlazító és -tágító hatással rendelkezik. Az Egészségügyi Világszervezet által végzett kísérlet korábban már rámutatott a céklából kinyert nitrátok szervezetre gyakorolt előnyös tulajdonságaira, brit kutatók pedig 2010-ben vizsgálták a zöldség hatásait, az eredmény pedig mindenkit meglepett.

Egy pohár céklalé ugyanis drámai módon csökkentette a vérnyomást, ráadásul minél magasabb volt az illető vérnyomása, annál látványosabb volt az eredmény. A brit Exeter Egyetemen is végeztek kutatásokat a nitrátok szervezetre gyakorolt hatásairól. Megállapították, hogy a cékla nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik. A 2012-es londoni paralimpián induló David Weir például nagyon is tisztában volt ezekkel az információkkal, nem hiába fogyasztott rendszeresen céklalevet.

Ajánlott termékek:

Tedeji Rostos céklalé almával 3L

 

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!