Termékeink

EM BIO, természetes biológiai alternatíva a fagykárok enyhítésében

EM BIO, természetes biológiai alternatíva a fagykárok enyhítésében 


Több kukoricatermő területről érkezett az elmúlt hetekben olyan visszajelzés, hogy a korán vetett egy- vagy kétleveles állapotú kukorica felső levelei elfagytak. Amennyiben megbízható, jó minőségű nagy stressztűrő-képességű vetőmag került a földbe, és a vetési technológia is megfelelő volt, úgy a fagy jó eséllyel nem károsította a tenyészőcsúcsot, így a növény képes a továbbfejlődésre. Ellenkező esetben viszont ezeket a területeket újra kell vetni, ami nagy többletköltséggel jár a gazdák számára.



A klímaváltozás miatt hazánkban is egyre gyakoribbá válnak az elmúlt hetekhez hasonló szélsőséges időjárási körülmények, s ezért a gazdálkodóknak érdemes odafigyelniük mind a vetőmag kiválasztására, mind pedig a vetéssel kapcsolatos munkák megfelelő elvégzésére. A vetőmag előállító és forgalmazó cégek is figyelembe veszik ezeket a változásokat, és igyekeznek minél hatékonyabb megoldásokat találni a kihívásokra - hő-, hideg- és aszálytűrő, azaz komplex stressztűrő-képességű - új fajták, és hibridek fejlesztésével. Ez ma minden komoly nemesítő cég kiemelt céljai között szerepel. A jövőben a gazdálkodóknak is eszerint érdemes megválasztaniuk a földjükbe kerülő vetőmagot.
Az elmúlt napokban – a kukoricát megelőzően - főként Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Zala megyékből érkeztek aggasztó hírek arról, hogy a szőlőültetvényekben, és a gyümölcsösökben jelentős károk keletkeztek a késői hideg időjárás miatt. A károk összegzése jelenleg is tart, de az biztos, hogy nehéz szezon elé néznek az érintett gazdálkodók.


 

Jó hír lehet a gazdálkodók számára, hogy EM BIO mikrobiológiai termékünk hatékony segítséget nyújthat a növénytermesztési ágazatokat sújtó fagykárok enyhítésében is mind a szántóföldi növénytermesztésben mind pedig a szőlészetekben, gyümölcsösökben egyaránt. Ez a Magyarországon egyedülálló fajgazdagsággal rendelkező készítmény a benne található mikroorganizmusok kedvező faj összetételének köszönhetően hatékonyan segíti a növényeket a fagykárok okozta szöveti sérülések regenerálásának gyorsításában. A készítményben több olyan baktériumfaj is található mely növényi növekedést serkentő hormonokat -auxin, gibberelin- és egyéb a növények számára hasznos anyagokat termel, amelyekkel a növények télállóságát is képesek fokozni - Bacillus megaterium, Azotobacter vinelandii, Azospirillum lipoferum. A Streptomyces griseoviridis által termelt hatóanyagok között olyanok is megtalálhatóak, amelyek a növények gyökérképződését is segítik. Az EM BIO-ban található nitrogénmegkötő és foszformobilizáló baktériumok - Bacillus megaterium, Azotobacter chroococcum, Azotobacter vinelandii, Clostridium pasterianum, Azospirillum lipoferum, Arcobacter nitrofigilis, stb. pedig a növények jobb tápanyagellátásával segítik azok fejlődését. A készítmény talajkezelésben történő felhasználásával a talaj szerkezete is javul, ami szintén tovább segíti a növények megfelelő fejlődését és a stresszhatásokkal szembeni nagyobb ellenállóképességének kialakulását és fenntartását. A termékben található Coniothyrium minitans és Streptomyces griseoviridis pedig elismerten hatékonyan alkalmazható a gombás eredetű betegségek megelőzésében és visszaszorításában egyaránt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy több hatékony biológiai növényvédőszer fő hatóanyagát képezi a fentebb említett hiperparazita gomba és antibiotikum termelő baktériumfaj.

 

Szeretném megvásárolni az EM BIO-t!

 

Bővebb információkért keressenek bennünket, elérhetőségeink bármelyikén!

Ezen hírek is érdekelhetik Önt

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!