Termékeink

Környezettudatos háztartás 3. rész

A környezettudatos háztartás 3. rész


Konyhatakarítás vegyszermentes anyagokkal


 

Mivel takarítás terén általában a konyha a legnagyobb mumus egy háziasszony életében, kezdjünk ezzel. Azért is, mert a kínaiak úgy tartják, hogy a konyha a gazdagság helye, ezért a lakás legfontosabb helyiségeinek egyike, így lényeges, hogy mindig tiszta  és rendezett legyen.

 

Lényeges a sorrend!

A takarítást mindig felülről-lefelé, és belülről-kifelé kezdem, hogy a már tiszta felületeket ne koszoljam össze. Érdemes először lepókhálózni a falat, leszedni a függönyt, a fali díszeket letörölgetni, majd vagy nekiállni az ablakpucolásnak vagy a konyhaszekrény tetejének. Sok helyen nemcsak a konyhaszekrény van zsúfolásig telepakolva, hanem annak teteje is.

Tehát pakolj le mindent, és vedd sorjába, hogy az évek óta a szekrény tetején porosodó csetreszek, üres üvegek, és még ki tudja milyen kincsek közül melyik az, ami tényleg mutatós, fontos számodra, nem csak esetleg a 20 évvel ezelőtti esküvői ajándék, ami akkor felkerült oda, és már arra sem emlékszel, hogy kitől kaptad. 

Következhet a szekrények belseje, amiknek érdemes átválogatnod a tartalmát, kiselejtezned azokat az edényeket, amiket nem használsz, esetleg törött vagy csorba. Ezek további sorsáról később még lesz szó. Én ilyenkor az élelmiszereket is végignézem, és a lejártakat megröptetem, így legalább tisztában leszek azzal, hogy mi fogyott ki a családi éléskamrából, miket kell beszereznem. Akár bevásárlólistát is készíthetsz menet közben...

Ezután szoktam lesikálni a csempét, a munkapultot, a rajta lévő konyhai gépeket. Majd következik a legnagyobb kihívás, a tűzhely, végül a mosogató. Ha ki vannak akasztgatva mindenfélék a konyhádban, akkor a nagytakarításnál ezeket az eszközöket érdemes bepakolni a mosogatógépbe, (persze, ha van  ) és átmosni. Lényeges, hogy bármi, amit visszapakolsz, le legyen tisztítva, ezért is fontos, hogy valóban a hasznos és szép holmikat tedd vissza, különben egy csomót csutakolsz fölöslegesen!

A sorrend megvan, nézzük, hogy mit-mivel.


Fölösleges vegyszereket bevetned az akár több éves lerakódott zsír- és olajrétegre, hiszen természetes szerekkel is hadba indulhatsz. Végy egy vödröt, tegyél bele jó forró vizet, amit a kezed még elbír, vagy vegyél gumikesztyűt, így nemcsak a hőtől véded meg a kézbőröd, hanem a több órai sikálás alatt sem ázik szét a kezed.

 

Nézzük a lehetőségeket:

• Ha bírod az ecet szagát, akkor tégy ecetet a forró vízbe.

• A szódabikarbónás vagy mosószódás víz is csodákra képes, a nagyon makacs foltokat úgy távolíthatod el, hogy a vizes szivacsra szórsz szódabikarbónát vagy mosószódát, így a szemcsék dörzshatása aktívabban hat (1 liter vízhez, 1-3 evőkanál tisztítószer ajánlott). Ha kész a felületed, mosd át tiszta vagy ecetes vízzel is!

• Ha szeretnéd, hogy illatos is legyen a művelet, akkor a narancsos tisztítót is használhatod, ezzel az egész konyhát csillogóan tisztára varázsolhatod, hiszen minden mosható felületen használható. Ha nagyon makacs a szennyeződés, akkor töményen is rákenheted a felületre. Arra ajánlott figyelni, hogy a műanyagot megmarhatja, így mindenféleképpen elővigyázatosan használd!

• Másik nagy kedvencem a levendulás eMC. Élmény vele a takarítás, de egy fontos dolgot szem előtt kell tartani, ha ezt a készítményt használod! Mivel a benne lévő baciknak idő kell, hogy meg tudják enni a koszt, így érdemes lemosni vele a felületet, állni hagyni rajta, majd egy negyed óra múlva visszatérni, és ismét áttörölni. Számomra az első pár használatnál megdöbbentő volt, ahogy eltűnik a kosz. Szinte látni, hogy lemállik a felületről!

• A konyhapulton éktelenkedő forró lábas hagyta nyomokat, és víz foltokat olaj + só keverékével tüntetheted el.

Mosogató és mosogatógép

• A vízkő eltávolítására kitűnő az ecet, a szódabikarbóna is, bár ez függ a lerakódás mértékétől is, de a 20%-os ecet még soha nem hagyott cserben. Max. többször kell vele belocsolni a felületet, és akár több órára is érdemes hatni hagyni.

• A citromsav is bevethető, a csaptelepről a homályos foltokat is el lehet tüntetni vele, de mindig öblítsd le!

• Ha nem szereted az ecet tömény szagát, akkor van az eMC-nek és a bio vízkőoldója.

•  A mosógéphez hasonlóan a mosogatógépet is ajánlott évente 1-2 alkalommal ecettel átmosni, hogy a lerakódott ételmaradékok, baktériumok és az esetleges gombatelepek eltűnjenek. Utána, ha még nem álltál át, érdemes kipróbálnod a bio mosogatógép tablettát. Ezt készítheted házilag is, így nagyon sok vegyszertől megóvod a családod, hiszen az edényekre rakódott hagyományos mosogatószerek maradványai bekerülnek a tápcsatornánkba, és leterhelik azt.

• A fent leírtak miatt, a kézi mosogatásnál is érdemes a minőségre figyelni, és tiszta, kemikália mentes mosogatószert használni. Erre is van otthon elkészíthető alternatíva.


 Tűzhely és sütő

 • A zománcozott tűzhelyre égett ételmaradékokat szivacsra szórt mosószódával sikálhatod le, de a legideálisabb, ha főzés közben, legalább a nagyját letörlöd, így kímélve meg magad a fölösleges munkától.

 • Ha kerámialapos a tűzhelyed, akkor óvatosan a sikálással, mivel összekarcolhatod, ezért érdemes beszerezned egy kaparót hozzá, de ha a narancsos tisztítót rajta hagyod egy fél órára, akkor még akár a súrolást is megúszhatod!

• A tűzhelyet is tisztíthatod a fenti szerekkel, de a tisztításához készíthetsz szódabikarbóna + víz keverékéből pasztát, amit a még forró sütő belsejébe kensz, majd amikor megszáradt, forró vízzel és kefével sikálod át. Ha készen vagy, tiszta vízzel mosd át a felületet. A sütőráccsal csodát tesz, ha mosószódás forró vízbe áztatod, majd átsikálod egy erős kefével.

• Természetesen a mikroorganizmusok itt is bevethetőek!


Hűtőszekrény

• Mindig áramtalanítsd, mielőtt a tisztításához fogsz, és hagyd hogy teljesen leolvadjon.

• Ürítsd ki teljesen, nézd át az összes benne lévő élelmiszert, és csak azt tedd vissza, amit még biztosan el fogsz fogyasztani!

•  Kívül-belül tisztíthatod szódabikarbónás vízzel, mosogatószerrel, a narancsos tisztítóval vagy akár a levendulás eMC-vel is.

• Amikor ragyog, érdemes a "hűtőszag" kialakulásának megelőzésére egy nyitott zacsiban vagy dobozban szódabikarbónát tenni az egyik polcra. Erre a célra még kiválóan alkalmas a gyümölcsös teafilter is!

• Igazából a legjobb szagsemlegesítő, ha csak lezárt tároló dobozokban teszel élelmiszert a hűtőbe.

Ha abszolút tisztítószermentesen szeretnél takarítani, akkor érdemes kipróbálnod a Vixi kendőket, szivacsokat, amikhez maximum az eMC tisztítószerek használhatóak.

 Szeretném megrendelni az eMC tisztítószereket!


Forrás:AntalVali



Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!