Termékeink

Környezettudatos háztartás 5. rész

 

A környezettudatos háztartás 5. rész

Háló, gyerekszoba, nappali takarítás



 

A vegyipar a szobák takarítására is - annak ellenére, hogy ezekben a helyiségekben sokkal kevesebb a szennyeződés (bár a gyerekek van, hogy csodákra képesek…:) - valóságos vegyszerarzenált kínál. Ezeket a kemikáliákat már felsoroltam, a jó hír az, hogy többségüket néhány egyszerű módszerrel feleslegessé teheted, nem kell rákkeltő anyagokat belélegezned ahhoz, hogy tisztára varázsold lakásod ezen részeit!

 

Hogyan csinálom a takarítást?

A szobák takarítását is azzal kezdem, hogy lepókhálózok, letörlöm a lámpákat, csillárokat, leszedem a függönyöket, terítőket, mindenfajta lakástextilt, alaposan kirázom, majd beteszem őket a mosógépbe. Ha van rá lehetőség, a szőnyegeket is ki szoktam ilyenkor vinni a teraszra, vagy a kertbe, hogy szellőzzenek és portalanítsam őket. Ezután elkezdem kihordani a virágokat a kádba, vagy ha jó idő van, akkor a teraszra és egy alapos üdítő fürdővel megszabadítom a leveleiket a portól.

 Utána nekiállok az ablakpucolásnak, lemosom az ajtókat, majd föntről lefelé haladva letörlöm a polcokat (minden könyvet, dísztárgyat portalanítok), szekrényeket, komódokat. Amiket lehet, elhúzok a faltól, hogy a mögöttük és alattuk felgyülemlett port is el tudjam takarítani.  Ezután jöhet az ülőgarnitúra, az ágy, az asztal, minden apróság (virágtartó, nagyobb dísztárgyak, játéktároló dobozok, amelyek esetleg a földön vannak...), az a lényeg, hogy a megtisztított bútorokat, tárgyakat igyekszem minél inkább egymásra pakolni, hogy a porszívózásnál és felmosásnál ne legyenek útban.

Amikor mindennel kész vagyok, az egész ház csillog-villog, nekiállok a porszívózásnak és a felmosásnak, amit az egész házban egyszerre csinálok, a szobáktól kezdve kifelé, a bejárat felé haladva. A felmosásnál minden helyiségben kinyitom az ablakot, hogy a porszívó által felvert por ki tudjon szállni, nyitott ablaknál gyorsabb a száradás is és sokkal frissebb, finomabb illat lesz a lakásban. Végezetül minden bútort a helyére pakolok, visszarakom a textíliákat, behordom a virágokat, visszarendezem az eredeti állapotot.

Milyen tisztítószereket használjunk?

Most nézzük, hogy a különböző felületeket, bútorokat milyen környezetkímélő praktikákkal tudod megtisztítani!

   Ablak- és tükörtisztítás:

• A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás itt kivételesen nem az ecet, mivel a Vixi üvegtisztító törlőkendőjéhez nem szükséges semmilyen tisztítószer. Csak egyszer megveszed és ha rendeltetésszerűen használod, akkor nagyon sokáig fényesre varázsolja az ablakaidat.

• Használhatsz ecetet is, vödörbe engedsz meleg vizet és löttyintesz bele egy kis ecetet, vagy spricnis flakonba teszel 1 rész ecetet és 4 rész vizet majd ezzel permetezed be a felületet. Minél forróbb a víz (gumikesztyű használata erősen ajánlott) annál biztosabb, hogy nem marad foltos az üvegfelület. Ha nagyon koszos, elzsírosodott az ablak, akkor az ecetes lemosás előtt érdemes szappanos vízzel átmosni.

• Másik alternatíva a nagy kedvencemet, a levendulás eMC-t bevetni, ami teljesen elvarázsolt az első használatkor! Igazán elkoszolódott műanyag ablakokat akartam megpucolni, amiknek a kerete igencsak el volt feketedve. Sorban áttöröltem az eMC-s vízzel őket és amikor végeztem, visszamentem az elsőhöz. Akkor még nem látszott semmi, csak amikor másodszorra is nekiálltam áttörölni. Szó szerint el kezdett lemállni az ezer éves kosz, a műanyag keret fehéren csillogott.

• Ha nincs otthon eMC-d, de elszürkült, foltos a műanyag ablakod kerete, akkor érdemes bevetned a narancsos tisztítót. Ez is csodát tesz vele.

 

Bútorok portalanítása, bútorfényezés:

• A bútorok takarítására is a levendulás eMC-t szoktam általában használni, mivel utána nem kell fényesíteni, csillognak tőle a fafelületek is. Igazából, ha veszel egy levendulás eMC-t, a nagyon makacs szennyeződéseken (pl: vízkő) kívül, az egész házat ki tudod takarítani vele.

• Én nem szeretem a száraz portörlést, mindig vizes ruhával törlöm le a port, erre ideális megoldás a Vixi univerzális törlőkendője.

• Bútorfényt tudsz csinálni úgy, hogy olívaolajat és citromlevet összekeversz, ezzel törlöd át a bútort.

• Patikai lenolajba is cseppenthetsz pár csepp citromolajat, ronggyal vidd fel a felületre. 

• A lakkozott, festett felületeket, a légypiszkos, zsíros ujjlenyomatokkal tarkított ajtókat, bútorfogantyúkat a narancsos, vagy univerzális tisztítókkal érdemes takarítani, vagy...

• Tej + víz keverékével nedvesített ronggyal átmosni, de a már nem használt fekete teából készült főzet is alkalmas erre a célra.

• Vannak foltok, amiket radírral, vagy kenyérbéllel is el lehet tüntetni a fáról.

• A keményfa bútorokat ecettel vagy sörrel átitatott ruhával is letörölheted. A sör csodásan csillogóvá varázsolja a szobanövények leveleit is!

• A nád- és bambuszbútort ecet és víz 1:1 arányú keverékével töröld le, vagy langyos vizes mosószappannal keféld át, majd erős vízsugárral öblítsd le. Fontos, hogy meleg, napos helyen szárítsd!

Bútor- és bőrkárpit, matrac tisztítása:

• A bútorkárpitot a legegyszerűbben úgy védheted meg (főleg ha örökmozgó, pici gyermek van a családban), ha gyárilag nem vehető le a huzata, hogy varratsz rá egyet, vagy letakarod egy jópofa pléddel vagy egy óriási kendővel. Az ágyra is kaphatóak már különböző matracvédők.

• Ha mégis foltos lett a kárpit, akkor frissiben szódavízzel lehet belőle kiszedni. 

• Ha nem tudod a mosógépbe rakni a textíliát, akkor a Vixi folteltávolító szivacsát érdemes bevetned, házi kedvenced szőrét pedig a szösztelenítő kesztyűvel tudod összeszedni a kárpitról.

• A kárpittisztítás megkönnyítésére is segítségül hívhatod az eMC bacijait!

• A bőrkárpit foltjait forró víz és ecet keverékébe mártott ronggyal szedheted ki, majd töröld át lenolajjal. A friss zsírfoltot szódabikarbónás vízzel töröld le, majd több réteg nedvszívó papírral itasd fel a nedvességet. Száraz ronggyal vagy bőrolajjal is lehet fényezni.

Szőnyegtisztítás:

• A gyapjú és poliészter alapú szőnyegeket, kárpitokat, savas (ecet, citrom), a viszkóz, pamut, műselyem és nejlon anyagokat lúgos (szappanpelyhes) szerrel tisztítsd.

• A szőnyeget úgy is kitisztíthatod, hogy beszórod gabonakeményítővel, ami megköti a piszokszemcséket és a zsírt, majd 5 perc elteltével kiporszívózod.

• A szőnyeg foltjainak eltávolítására is ideális a folteltávolító szivacs.

• A legtermészetesebb fertőtlenítő a Nap, ezért időközönként érdemes jól kiporolni és kirakni a szőnyegeket a Napra.

• A kiporolt szőnyeget télen a fagyos hóba is kifektetheted, fél óra elteltével húzogasd és ütögesd meg a hóban, majd fordítsd meg, és ismételd meg a műveletet.

• A gyors szagtalanításra ideális, ha beszórod szódabikarbónával, majd negyedóra múlva kiporszívózod a szőnyeget.

Padlóburkolatok porszívózása, felmosás:

• Mivel nemcsak a söprés, hanem a porszívózás is növeli a levegőben lebegő finom por mennyiségét, így elég, ha hetente egyszer porszívózol. A porzsákot ajánlott folyamatosan figyelni, nem szabad megvárni, hogy dugig teljen. Főleg a nagytakarításba érdemes tiszta porzsákkal belekezdeni, ezzel is csökkentve az esélyét az allergén anyagok levegőbe kerülésének.

• Igaz, hogy a papír porzsák kevesebb port nyom a szoba levegőjébe, de folyamatos hulladékot termelünk vele, így környezetvédelmi szempontból jobb a vászonzsákos porszívó. Legideálisabb a tartályos, mivel sokkal egyszerűbben takarítható, praktikusabb megoldás. Az a jó porszívó, amiben legalább 5-6 szűrőbetét van.

• A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a felmosáshoz a Vixi felmosófej, mivel nem szükséges hozzá takarítószer, sőt! Maximum a levendulás eMC-t szabad hozzá használni, ha azt szeretnénk, hogy hosszú életű legyen.

• Amennyiben csúszó-mászó kisgyermekünk vagy/és háziállatunk van, akkor elkél a fertőtlenítés, amire a legegyszerűbb és költséghatékonyabb megoldást az illóolajok nyújtják. Használhatunk citrom, teafa, levendula, grapefruit illót, de a Grape Vital is tökéletes erre a célra.

• Felmosáshoz rengeteg alternatíva van, mint a házi készítésű enzimes-, az általános tisztítószer, de ha 3 evőkanál mosószódát teszel a felmosóvízbe - előtte forró vízben fel kell oldani - az is jó, a kőpadlókat pedig csillogóvá teszi a jól bevált ecet is.

 • Én a kedvenc levendulás eMC-mel végzem ezt is, valahogy jólesik a tudat, hogy az apró bacik körbe vesznek... . Bevetheted a narancsos, vagy ezt a két általános tisztítószert is, ahogy a bútorok tisztításánál. A narancsolajos tisztítószert házilag is elkészítheted!

Forrás:AntalVali

Szeretném megvásárolni a probiotikus tisztítószereket!

Hagyj üzenetet!
Jelenleg elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!