Termékeink

Miért EM BIO és nem valamilyen más mikrobiológiai készítmény?

 


A szántóföldi növénytermesztés során egyre nagyobb jelentőséget kapnak a mikroorganizmusok, a különböző baktériumtrágyák, szárbontó mikrobiológiai készítmények. Egyre több termék jelenik meg a hazai piacokon is, és nem könnyű eldönteni vajon melyiket válasszuk. Mi ebben szeretnénk nyújtani Önöknek egy kis segítséget.

 

Az Embiodebrecen legfontosabb célkitűzése Földünk védelme környezetünk és egészségünk megőrzése. Termékeinkkel és az általunk képviselt szemlélettel ehhez kívánunk hozzájárulni és segíteni mindenkit, aki fontosnak érzi tágabb értelemben vett otthonunk, Földünk ökoszisztémájának helyreállítását, természeti értékeink megőrzését.

 

Az általunk forgalmazott termékek kizárólag válogatott, kiváló minőségű és szigorúan ellenőrzött, természetes és környezetbarát alapanyagokból készülnek.

 

 Az EM technológiát a józan megfigyelés tudományos szempontok szerinti elemzése hozta létre Japánban. A túlnépesedett országban a rizs évről évre önmaga utáni termesztése (monokultúra) során figyelték meg az ottani termelők, hogy az évek során nemcsak a termés mennyisége csökkent, de minősége is egyre romlott. Ennek javítására használták talajoltóként az erdőkből a rizsföldekre szórt természetesen komposztálódott termékeny humuszréteget.Innen indult el a japán egyetemeken keresztül most már tudományosan előkészített útján a hatékony mikroorganizmusok (EM) útja az Ember és a Természet közös szolgálatára. 


EM BIO néven, a Japán technológia alapján előállított és forgalomba hozott baktériumtrágya Magyarországon 2009-ben került engedélyeztetésre.

 

Miért EM BIO és nem valamilyen más mikrobiológiai készítmény?


A hazánkban jelenleg forgalmazott baktériumtrágyák közül az EM BIO rendelkezik a legnagyobb fajgazdagsággal. Az EM BIO több mint 20 baktériumfajt tartalmazó komplex készítmény, amely fajgazdagságának és a benne található baktériumfajoknak köszönhetően igen „stabil”, UV sugárzásra kevéssé érzékeny, és eltarthatósága is igen hosszú (+5 - +25C° között sötét helyen, fénytől elzárva 6 hónap!). Az EM BIO további előnye más hasonló, forgalomban kapható, szárbontásra is alkalmas mikrobiológiai termékekkel szemben, hogy a benne található gomba- és baktériumfajok között olyanok is szerepelnek (Coniothyrium minitans, Streptomyces griseoviridis) amelyek a biológiai növényvédelemben is hatékonyan alkalmazhatóak -elsősorban különböző gombás eredetű megbetegedések, fuzárium és szklerotínia, stb.- kialakulásának megelőzésében, és az esetlegesen fellépő fertőzések elterjedésének visszaszorításában és kezelésében. Az EM BIO így kiválóan alkalmas a tarlómaradványokon található áttelelő-, fertőző mikroorganizmusok elszaporodásának megakadályozásán túl az állományban történő hatékony biológiai növényvédelemre is, a fentebb említett betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt.

 

Miért van szükség több mint 20 baktériumfajra, ha a más készítmények használata során akár 4 fajjal is érnek el jó eredményeket?

 

Minél több baktériumfajt tartalmaz egy baktériumtrágya annál összetettebb módon képes helyreállítani a talaj eredeti baktériumflóráját. A több mint 20 fajból nem feltétlenül jut mind egyformán szerephez, sőt meglehet, hogy bizonyos fajokra egyáltalán nem lesz szükség az adott talajon mivel nem kedvezőek számára a körülmények az adott talajtípuson így nem tudnak kellő hatást kifejteni vagy éppenséggel teljesen el is tűnnek a talajból. Ez azonban nem okoz problémát mivel a fajgazdagság következtében minden talajtípuson maradnak olyan baktériumfajok, amelyek az adott talajon hatékonyan végzik el a talaj eredeti mikroba flórájának helyreállítását és megfelelően serkentik a talajéletet, így rendszeres alkalmazás esetén tápanyagokban gazdagabb és jobb szerkezetű lesz az EM BIO-val kezelt talaj. Ezen túl a nagyobb fajszám másik fontos szerepe, hogy ebben a komplex készítményben vannak olyan baktériumfajok is, amelyeknek az elsődleges szerepe nem közvetlenül a talajélet élénkítése, hanem az, hogy a többi -a készítményben meglévő- baktérium számára kedvező életfeltételeket biztosítsanak kezdetben olyan talajokon is ahol egyébként nem vagy csak sokkal kevésbé lennének életképesek és hatékonyak. Ezek a gondosan összeválogatott fajok teszi lehetővé, hogy az EM BIO-t szárazság idején, aszályban is felhasználható illetve, hogy kevésbé érzékeny az UV sugárzásra, és a talaj pH-ja sem befolyásolja a termék hatékonyságát. Ezek az úgynevezett pionír fajok később teljesen eltűnnek és csak az adott talajra jellemző egészséges baktériumflóra marad meg és szaporodik fel a kellő mértékben.


Nem okoz-e hátrányt az, hogy az összcsíraszám nem több ennél a készítménynél, mint mondjuk egy 4-10 baktériumfajt tartalmazó készítménynél, hiszen az az adott baktériumokat viszont sokkal nagyobb egyedszámban képviseli, itt viszont egyes fajok közvetlenül pl. nem végeznek szárbontást stb.?

 

Mivel komplex egymást segítő és egymást helyettesíteni képes baktériumfajok lettek speciálisan összeválogatva több évtizedes kísérletezések során így elmondható, hogy azok a fajok, amelyek végül szerephez jutnak, gyorsan fel tudnak szaporodni és tökéletesen ellátják feladatukat. Ellenben, ha a kis fajgazdagságú készítményekből egy-két vagy esetleg több faj nem találja meg az adott talajtípuson a megfelelő életfeltételeit ugyanúgy elpusztul, hiába volt eredetileg nagyobb egyedszámban jelen, így könnyen előfordulhat, hogy a készítmény hatékonysága nem lesz kielégítő. Az EM BIO hatékonyságát azonban fajgazdagságának köszönhetően a talaj pH különösebben nem befolyásolja.



Alkalmazhatom-e az EM BIO-t akkor is, ha a talajom savanyú anélkül, hogy jobban elsavanyítaná?

 

 Az EM BIO savanyú talajok mikrobiális életének javítására is felhasználható akár önmagában is. Minden szárbontásra alkalmas baktériumtrágyáról elmondható azonban, hogy rendszeres használata esetén, a savanyú talajokon időnként ajánlott Meliorit illetve egyéb, zeolit vagy bentonit tartalmú pufferhatású ásványi kőpor kijuttatása is, a hosszú távú kedvező hatások fenntartása érdekében. Ezek az ásványianyag trágyák minden talajtípuson alkalmazhatóak -tehát a mészkőporral ellentétben, bázikus (meszes) talajokon is! További előnyük -azon túl, hogy stabilizálják talaj pH-ját-, hogy bizonyítottan jó hatással vannak a talajban élő természetes mikrobaflórára. A talajban élő baktériumok számára kiváló életteret-, a termesztett növényeknek pedig mikroelem pótlást biztosítanak, amivel sok hiánybetegség megelőzhető.


Kifejezetten homokos a talajom, itt is eredményesen használhatom az EM BIO-t?

 

Igen, azonban a homoktalajok kezelése minden esetben eltér némileg a kötöttebb talajokétól. Ezek a talajok jóval kevesebb humuszt tartalmaznak, és vízháztartásuk is lényegesen rosszabb, mint a jobb minőségű talajoké. A homoktalajok EM BIO-val történő kezelésénél minden esetben oda kell figyelni, hogy az EM BIO kijuttatásával egy időben megfelelő mennyiségű szervesanyag kerüljön a talajba bedolgozásra a várt eredmények elérése érdekében. Erre kiválóan alkalmas lehet a szervestrágya és a zöldtrágya egyaránt. Ezen kívül -bár felhasználása nem szükségszerű- a homoktalajokon is előnyös lehet a Meliorit vagy más zeolit vagy bentonit tartalmú ásványi kőpor kijuttatása, a már korábban is említett, természetes talajéletre kifejtett jótékony hatása miatt. Az említett agyagásványok hatása a -kötöttebb talajokénál mikrobákban egyébként is szegényebb- homoktalajokon különösen kedvező, mivel jelentősen növeli a talajban élő természetes mikrobaflóra életterét azáltal, hogy javítja a talaj kolloid szerkezetét és vízháztartását.


 

Ha az EM egy önfenntartó rendszer, akkor miért kell mégis rendszeresen alkalmazni az EM BIO-t?

 

A kérdés összetett, a műtrágyák használata, a talajélet rombolása több évtizedre tekint vissza így a megoldás sem megy egyik napról a másikra. Aki azt állítja, hogy olyan szert kínál, ami egy csapásra sok évtized káros hatásait képes helyrehozni valótlant állít. Ezen túl az intenzív szántóföldi növénytermesztés -az ugaroltatás elmaradása, a növényvédő szerek szükségszerű alkalmazása, és a talajmunkálatok rendszeres alkalmazása- mind károsan befolyásolják a talajban élő természetes mikroorganizmusok életfeltételeit, és hosszú távon a mikrobák fajgazdagságának és egyedszámának csökkenéséhez vezetnek. Ezek a tényezők teljesen nem iktathatóak ki és így szükséges támogatni a természetes folyamatokat „mesterségesen” baktériumtrágyákkal a megfelelő termésátlagok fenntartása érdekében. Elmondható azonban, hogy rendszeres kezelés esetén a kijuttatandó dózisok csökkenthetőek -arányosan a talajélet regenerálódásával- a kedvező hatások csökkenése nélkül is. Mindezeken túl az EM BIO-val kezelt állomány ellenállóbb és egészségesebb lesz, így hosszú távon a növényvédőszer- és műtrágya igény csökkenéséből adódóan a költségek többszörösen is megtérülnek, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az EM BIO használatával nem csak a termésátlagok növekedése, de a termelt termények beltartalmi értékei is javuló tendenciát mutatnak az eddigi tapasztalatok szerint. Mindez az egészséges mikrobiális talajéletnek, a jobb- és könnyebben megmunkálható, jobb talajszerkezetű talajnak és az így kialakított egészségesebb környezetnek tudható be. Az EM BIO nem csodaszer, hanem egy komplex rendszer, vagy úgy is mondhatnánk „rend szer”, hiszen képes hatékonyan rendbe hozni, kezelni sok évtized káros emberi beavatkozásának negatív hatásait.

 

Meg szeretném rendelni az EM-BIO-t!

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!